هشت زن، رئیس شورای هشت شهر

هفته پیش هفت زن رئیس شوراهای شهرشان شده‌اند. این اولین بار نیست که زنانی رئیس شورا می‌شوند اما انتخاب یک باره هفت زن در استان‌های مختلف کشور خبر قابل توجهی بود. 

هفت عدد بزرگی نیست اما زنان ایرانی در شهرهای کوچک آهسته آهسته مرزها و موانع می‌گذرند و این خبر مهمی است. 

در این مطلب با زن‌هایی که در آخرین سال از چهارمین دوره شوراهای شهر رئیس شورا شدند آشنا شوید. 

مرمر فیروزپور، رئیس شورای شهر بابل (مازندران)

مرمر فیروزپور متولد ۱۳۵۰ و کارشناس مامایی است.

عضویت در شورای شهر بابل در همه‌ دوره‌های اول تا چهارم، مسئولیت کمیسیون خدمات شهری دوره اول و دوم

و نایب رئیسی شورای شهر در دوره سوم از جمله سمت‌های پیشین او بوده است.

بابل بیش از ۲۶۰ هزار نفر جمعیت دارد و در شمال استان مازندران قرار گرفته است.

مرمر فیروزپور یکی از زن‌هایی است که در انتخابات اخیر هیئت رئیسه شوراهای شهر، به ریاست شورای شهر بابل رسیده است.

او با همه پیچ و خم‌های شهر آشنا است و در تمام چهار دوره گذشته یعنی از سال ۱۳۷۷ تا امروز عضو شورای شهر بابل بوده است.

سه روز از هفته در مرکز تحقیقات بهداشت باروری و ناباروری فاطمه‌الزهرا دانشگاه علوم پزشکی بابل کار می‌کند و سه روز دیگر هفته را در شورای شهر فعال است.

او در یک خانواده پرجمعیت کشاورز به دنیا آمده و اکنون یک پسر ۱۵ ساله هم دارد.

او معتقد است عمده‌ترین مشکل زنان این است که دیده نمی‌شوند و با همه توانمندی‌ها و دانش علمی‌شان، باز هم مورد توجه مدیران برنامه‌ریز قرار نمی‌گیرند. او می‌گوید وجود این‌همه زنان توانمند و متخصص، به تعداد انگشتان دست هم وزیر، مدیرکل،  فرماندار و شهردار زن نداریم. من فکر می‌کنم اگر فرصت برابر به آنها داده شود، زنان هم می‌توانند شایستگی‌های خود را نشان دهند.

سیما کمایی، رئیس شورای شهر رامهرمز  

سیما کمایی متولد ۱۳۴۶ در رامهرمز است.

او کارشناس علوم تربیتی  ( مدیریت و برنامه ریزی ) و کارشناس حقوق قضا است.

رامهرمز شهری است که نزدیک به ۱۳۰ هزار نفر جمعیت دارد و در شرق استان خوزستان واقع شده است.

سیما کمایی که اکنون ریاست شورای شهر رامهرمز را بر عهده دارد تاکنون سه دوره با رای مردم این شهر عضو این شورا شده است.

خانم کمایی از زنانی است که از دور اول شورای شهر عضو شورای شهر رامهرمز بوده است. در دومین دوره شورای شهر او نایب رئیس بود. او تجربه نمایندگی این شورا در کمبته بهداشت و امنیت غذایی و ریاست کمیسیون عمران و شهرسازی شهر را در کارنامه‌اش دارد و اکنون در چهارمین دوره به ریاست شورای شهر رسیده است.

 

مهناز کعیان حسینی رئیس شورای شهر چمران (خوزستان)

مهناز کعیان حسینی که در آخرین دور انتخابات هیئت رئیسه شورای شهر چمران (جراحی) رئیس این شورا شد سال‌هاست عضو شورای این شهر است.

او در هر چهار دوره رای مردم شهر چمران را به دست آورده و هشت سال هم سابقه ریاست شورای شهر را دارد.

شهر چمران بیش از ۱۸ هزار نفر جمعیت دارد و از توابع شهرستان ماهشهر است.  

نکته قابل توجه درباره شهر چمران این است که همه چهار عضو شورای این شهر زن هستند.

خانم کعیان حسینی به خبرگزاری فارس گفته است که شورای این شهر قصد دارد پروژه‌هایی از قبیل استخر چمران، فرهنگسرای بزرگ شهر، مصلی، دارالقرآن و حوزه علمیه را به سامان برساند و فاز اول بازار ماهی‌فروشان، سبزیجات و مواد پروتئینی را ساماندهی کند.

رئیس شورای اسلامی شهر چمران گفته است که شهرداری این شهر کمبود بودجه نداشته و با برنامه‌ریزی صورت گرفته مبالغی هم به صورت مازاد بر بودجه محقق کرده‌ است.

طیبه نیکخو دیلمی رئیس شورای شهر دیلمان (گیلان)

طیبه نیکخو که به ریاست شورای شهر دیلمان رسیده متولد ۱۳۶۰ است.

در انتخابات امسال هیئت ریسه شورای شهر دیلمان استان گیلان هم طیبه نیکخو دیلمی به مقام ریاست رسید. اعضای چهارمین دوره شورای اسلامی شهر دیلمان، آخرین هیئت رئیسه خود را بدون رأی مخالف انتخاب کرده‌اند.

او به روزنامه وقایع اتفاقیه گفته است که سختی‌های زیادی کشیده است تا مثل خیلی از همشهری‌هایش یک زن تحصیل‌کرده خانه‌نشین نباشد.

او می‌گوید روزهایی را ‌دیده بودم که وقتی اسم یک زن به‌عنوان نامزد انتخابات شورای شهر آورده می‌شد، خیلی‌ها می‌خندیدند و خیلی‌های دیگر لب‌شان را می‌گزیدند که مگر می‌شود یک زن از این کارها بکند. اصلا مگر می‌تواند؟ اما آن روزها گذشت و کم‌کم زن‌ها جسارت اینکه به سراغ عرصه‌های این‌چنینی بیایند، پیدا کردند.

خانم نیکخو می‌گوید: در این دوره شورای شهر، ما شاهد حضور زنان زیادی بودیم. تعداد زیادی خانم، نامزد انتخابات شده بودند و خیلی‌ها هم نه به‌عنوان نامزد، بلکه به‌عنوان فعال انتخاباتی خودشان را نشان می‌دادند. حاصل این تلاش‌ها، باعث شده است حالا این اعتماد به وجود بیاید که یک زن ریاست شورا را به‌عهده بگیرد.

او می‌گوید انتخاب یک زن به‌عنوان عضو یا رئیس شورای شهر برای زنان مفید است. "من علاوه بر اینکه وظایف زیادی به‌عنوان یک عضو شورای شهر و حالا رئیس آن دارم و باید جدا از اینکه زن هستم یا مرد، به این وظایف عمل کنم، فکر می‌کنم به‌عنوان یک زن هم وظیفه و رسالتی جداگانه دارم؛ یعنی باید پیام توانایی را به همجنسان خودم برسانم و از طرفی برای برداشته‌شدن موانعی که به‌خاطر جنسیت سر راهشان است، تلاش کنم.

اختر ویسی رئیس شورای شهر جوانرود (کرمانشاه)

جوانرود شهری است در استان کرمانشاه که بیش از ۵۴ هزار نفر جمعیت دارد.  

اختر ویسی که اکنون رئیس شورای شهرش شده است زنی است که سال اول دبیرستان به دلیل بافت سنتی منطقه ازدواج کرد و بچه‌دار هم شد. اما بعد از ازدواج تحصیلش را ادامه داد و خانواده‌اش هم از او حمایت کردند.

خانم ویسی به روزنامه شهروند گفته است که مهم ترین هدف من برای ورود به عرصه ریاست شورا این بود که باعث ارتقای جایگاه زنان شوم و ثابت کنم زنان در هر شرایطی از زندگی در زمینه‌های اجتماعی و فرهنگی موفق و موثر هستند. اکنون وضعیت از گذشته بهتر شده و جامعه اعتماد بیشتری به زنان دارد و این گونه اتفاقات باعث می شود که بقیه زنان هم با شنیدن چنین اخباری اعتماد به نفس‌شان افزایش یابد و دریابند که جنسیت مانع پیشرفت آنها نمی‌شود.

اختر ویسی اولین زنی است که برای اولین بار در چهارمین دوره شورای شهر به عنوان عضو شورای شهر جوانرود برگزیده شده است و در شوراهای گذشته یک عضو زن هم وجود نداشته است.

جمیله ملازهی رئیس شورای شهر نیک‌شهر (سیستان و بلوچستان)

جمیله ملازهی متولد ۱۳۵۶ است.

کارشناس ارشد جغرافیای شهر و مشاور فرماندار نیک‌شهر است. او پیش از این در بنیاد شهید و آموزش و پرورش استان هم فعال بوده است.

خانم ملازهی به روزنامه شهروند گفته است "اگر بخواهم بگویم شرایط برای ورودم خیلی مساعد بود واقعا این طور نبود. متاسفانه در بیشتر مواقع مردان تمایل دارند همچنان پست‌های مهم را برای خود نگه دارند. وقتی به انتخابات نزدیک شدیم فارغ از تمام دودستگی‌ها در کنار دو نفر از مردان برای ریاست شورا نامزد شدم تا در نهایت امیدی برای جامعه زنان باشم و بتوانم خواسته‌‌های آن‌ها را پیگیری کنم که خوشبختانه به اعتماد شد."

خانم ملازهی می‌گوید زمانی که کاندیدا شدم گفته بودند چرا ما باید به یک خانم رای بدهیم تا او رئیس ما شود اما بر اساس گفته‌ها می‌دانم که ۹۵ درصد مردم از سمتی که به دست آورده‌ام راضی‌اند.

رئیس شورای شهر نیک‌شهر می‌گوید به خودم گفتم هر سال من این آقایان را در شورا همراهی کرده‌ام و به آنان اعتماد کرده‌ام اما اکنون وقت این است که بدانم آیا آن‌ها هم به من اعتماد دارند یا فقط من را برای همراهی با شورا می‌خواهند.

جمیله ملازهی شش سال قبل ازدواج کرده و یک پسر دارد.

شعله مصطفی‌پور رئیس شورای شهر نوشهر (مازندران)

نوشهر از شهرهای استان مازندران است که بیش از ۱۲۸ هزار نفر جمعیت دارد.

شعله مصطفی‌پور کارشناس ارشد باستان‌شناسی است و پیش از این مدیر مالی یک کارخانه سنگ‌بری بوده است.

خانم مصطفی‌پور به روزنامه ایران گفته است که ریاستش بر شورای شهر نوشهر حاصل تفاهم اعضای این شورا بوده و مردانی که خودشان هم نامزد ریاست بوده‌اند مخالفتی نکرده‌اند.

او گفته است که انتخابات شورا بهار سال آینده برگزار می‌شود در این فاصله باقی مانده، کار بزرگی نمی‌توان انجام داد اما باید طرح‌های نیمه تمام را به ثمر برسانیم. وی افزود: جذب سرمایه‌گذار مهم‌ترین برنامه ما برای بهبود اوضاع نوشهر است. نوشهر منطقه توریستی است اما نبود سرمایه گذار، مانع از رونق اقتصاد می‌شود. از طرفی با جذب سرمایه‌گذار می‌توانیم طرح‌های نیمه تمام ساخت هتل، پارکینگ طبقاتی و پارک آبی را به اتمام برسانیم. مصطفی‌پور با اشاره به اینکه جذب سرمایه‌گذار به اشتغال جوانان و کاهش بیکاری در منطقه کمک می‌کند.

زینب کاظمی رئیس شورای شهر کجور (مازندران) 

در کجور مازندران بیش از ۱۴ هزار نفر جمعیت دارد زینب کاظمی با رای اکثریت اعضای شورای شهر به ریاست این شورا رسیده است.