عضو شورای شهر نیک‌شهر: من طلسم شکنی کردم حالا زن‌ها نامزد می‌شوند

جمیله ملازهی فوق لیسانس حقوق عمومی از دانشگاه بندرعباس دارد و در چهارمین دوره انتخاب هیئت رئیسه شورای شهر، توانست رئیس شورای شهر نیک شهر در استان سیستان و بلوچستان بشود. حضور او در انتخابات به اندازه کافی طلسم‌شکنی بوده است چه برسد به این که با رای مردم وارد شورای شهر شود. او از این تجربه‌اش می‌گوید. 

چی شد که تصمیم گرفتید عضو شورای شهر بشوید؟

جامعه بلوچستان یک جامعه سنتی است و کسی از حق و حقوق ما زنان دفاع نمی‌کند. شنیدن مشکلات اطرافیان خیلی مرا متاثر می‌کرد و با خودم فکر می‌کردم من اینقدر درس خواندم و تلاش کردم چرا نتوانم برای جامعه خودمان و زنان خودمان مفید باشم. برای همین تصمیم گرفتم در یک جامعه سنتی و متعصب هنجارشکنی یا طلسم شکنی کنم. برای همین آمدم که از حق و حقوق اجتماعی زن‌ها دفاع کنم.

شما متاهل هستید یا مجرد و واکنش خانواده‌تان چه بود وقتی اعلام کردید می‌خواهید نامزد انتخابات شورای شهر شوید؟

آنها مخالف نبودند. بیشتر نگران بودند که اگر وارد این میدان بشوم آیا موفق می‌شوم یا نه. پسرم که دوست داشت مادرش عضو شورا بشود.

بعد که ثبت نام کردید چه اتفاقی افتاد؟

ثبت نام که کردم بعضی از آشناها خودم و خانواده‌ام را تحت فشار گذاشتند یا با شوهرم صحبت می‌کردند که نگذار همسرت چنین کاری کند. البته جوان‌ها و تحصیل‌کرده‌ها با آغوش باز من را پذیرفتند. هم موافق بودند و هم حمایتم کردند. اما ریش‌سفیدها و علما زیاد موافق نبودند. می‌گفتند زود است وارد چنین عرصه‌ای بشوی و وارد اجتماعی مثل شورای شهر بشوی و راه را برایم ناهموار کردند و من هر روز باید این سنگ‌ها را از سر راهم برمی‌داشتم. هر روز من می‌رفتم رای جمع می‌کردم و آنها از آن طرف تخریبم می‌کردند. بعد از آن که نامزد شدم می‌گفتند برو استعفا بده. من می‌گفتم حتی اگر یک رای هم داشته باشم باز هم استعفا نمی‌دهم.

اگر من الان نتوانم مقاومت کنم  و در مقابل فشارها عقب نشینی کنم در دوره‌های پنجم و ششم هیچ زنی اعتماد به نفس نخواهد داشت که نامزد شود و می‌گویند اگر فلانی رفت و نتوانست ما هم نمی‌توانیم.

برای همین گفتم یا رای می‌آورم یا نمی‌آورم و به خاطر فشارها استعفا نمی‌دهم.

برای تبلیغات‌ چه کاری می‌کردید؟ از فضاهای مجازی هم استفاده می‌کردید؟

آن موقع فضاهای مجازی خیلی فعال نبودند. برای تبلیغاتم بنر و پوستر داشتم. سخنرانی هم می‌کردم. در خانه خودم ستاد داشتم زن‌ها را دعوت میکردم یا به خانه دیگران می‌رفتم. می‌گفتم من نماینده زن‌ها هستم و می‌خواهم از حقوق زنان و مردان دفاع کنم. من را بپذیرید. مطمئن باشید من صدای گویای شما خواهم بود.

غیر از خانم‌ها آیا آقایان هم به شما رای دادند؟

بله هم خانم‌ها و هم آقایان به من رای دادند. الان همه با من خوبند و در انتخابات هم نفر دوم شدم.

بعد از این که وارد شورای شهر شدید واکنش مسئولین و افرادی که باید در فرمانداری و استانداری با آنها کار می‌کردید چه بود؟

وقتی رای آوردم زمینه آماده شده بود و آنها هم نهایت همکاری را با من داشتند.

زن‌ها فامیل چطور آنها به شما کمک کردند؟

نه آنها هم مخالف بودند و همکاری هم نکردند.

وقتی می‌خواستید عضو شورای شهر بشوید چه برنامه‌ای داشتید و در شورا برای زن‌هاچه کاری انجام دادید؟

سعی کردم مشکلاتی را که زن‌ها با استانداری و فرمانداری داشتند  حل کنم. یا به زن‌های سرپرست خانوار کمک کنم که کار کنند. در قالب یک تعاونی کارگاه آموزش ترشی درست کردن ایجاد کردیم که زن‌ها بتوانند خودشان کار کنند.

شما در شهرتان پارک بانوان هم دارید؟

من تلاش‌هایی کردم اما در جامعه ما هنوز زن‌ها پارک نمی‌روند بیشتر بچه های کوچک پارک می‌روند.

اگر کسی با شما کاری داشته باشد چطور تماس می‌گیرد.

افراد هم تلفنی و هم حضوری می‌توانند تماس بگیرند. خوشبختانه حضور من در شورای شهر موثر بوده و می‌دانم تعداد زیادی از خانم‌ها فعال شده‌اند و قصد دارند در این دوره انتخابات شورا نامزد شوند.

شما از چه پوششی استفاده می‌کنید؟

لباس من لباس سنتی بلوچی است. روسری و چادر هم دارم.

آیا از انتخابات و یا فضای فعالیت‌تان خاطره‌آی دارید؟

برای تبلیغات جایی رفته بودم و آنجا آقایی که مهندسی هم بود به من گفت شما یک زن بلوچ هستید و قطعا در انتخابات شورای شهر موفق نخواهید شد شما را چه به شورا. بعد از انتخابات خودش آمد و گفت من واقعا فکر نمی‌کردم این خانم در شورا موفق باشد.